900 11 21 21

L-J 9:00 - 19:00
V 9:00 - 15:00

La Fundació Laboral de la Construcció fomenta amb la ‘Ruta virtual Construeix 2020+’ els avantatges de la construcció sostenible a Catalunya

El projecte, s'emmarca dins de la iniciativa europea Build Up Skills, coordinada des de 2011 per l'entitat paritària

Noticia Cataluña
Fuente - Fundación Laboral de la Construcción

Dimarts passat es va iniciar la “Ruta virtual Construeix 2020+”, una campanya de sensibilització i difusió per a donar suport a la transició de la construcció cap a un sector més sostenible, que recorrerà interactivament 16 Comunitats Autònomes d'Espanya, fins al 14 de desembre, amb informació i esdeveniments específics sobre eficiència energètica, energies renovables i edificis de consum gairebé nul.

El seu objectiu és informar, tant al sector de la construcció com al públic en general, sobre bones pràctiques i consells relacionats amb la rehabilitació i l'eficiència energètica, així com oferir a professionals i pimes del sector webinars informatius, casos d'èxit, oferta formativa i informació sobre ajudes i subvencions en eficiència energètica, per a millorar les competències verdes en construcció dels professionals del sector i impulsar l'ocupació en aquestes matèries.

Aquesta campanya virtual és l'acció final del projecte Construeix 2020+, pertanyent al programa Horitzó 2020, que lidera la Fundació Laboral de la Construcció des de juny de 2018. A més de l'entitat paritària, participen altres cinc socis espanyols: l'Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Fundació Estatal per a la Formació en l'Ocupació (Fundae), l'Institut Nacional de les Qualificacions (Incual), que depèn del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport; el Centre de Recerca de Recursos i Consums Energètics (Circe) i l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC), adscrit a la Universitat de València.

 

Objectius europeus 2030

La Comissió Europea ha definit, dins del marc d'actuació en matèria de clima i energia fins a l'any 2030, una sèrie d'objectius claus i estratègics: almenys un 40% de reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle (respecte a 1990); almenys un 32% de quota d'energies renovables; i, com a mínim, un 32,5% de millora de l'eficiència energètica.

La indústria de la construcció té a la seva mà ajudar a abordar aquests reptes, entre altres accions, des de la Formació. Amb la iniciativa Construeix 2020+ es persegueix que la transició del sector de la construcció cap a la sostenibilitat, es produeixi acompanyada de treballadors i treballadores formats i conscienciats de la importància que té el seu treball en el comportament energètic d’un edifici. Segons un estudi del Green Building Council Espanya (GBCe), el 97% dels edificis existents a Europa són ineficients energèticament; a més, la Comissió Europea apunta que, per a 2025, la indústria necessitarà un milió de nous/noves treballadors/es que cobreixin les competències més demandades del mercat laboral, com són les competències verdes. Al nostre país, 8 de cada 10 edificis no són eficients, i no sols això, sinó que tenen un consum energètic molt alt, generant entre el 25 i el 35% de les emissions.

 

Recorregut per 16 Comunitats Autònomes

Amb aquests objectius, es celebrarà un webinar el proper 5 de novembre a Catalunya, per a abordar els reptes de la construcció sostenible a cada regió: es presentaran els resultats de Construeix 2020+ i es durà a terme una taula de debat, en la qual es tractaran les necessitats i les demandes de Catalunya sobre eficiència energètica, sistemes d'energia renovable i Edificis d'Energia Gairebé Nul·la (EECN), construcció sostenible i rehabilitació eficient.

Es plantejaran qüestions de màxima actualitat, com per exemple: la importància de la capacitació professional necessària per a exercir ocupacions verdes en la construcció sostenible i la rehabilitació eficient, i aconseguir així empreses i professionals més competitius; la transformació de les organitzacions cap a una economia circular, en línia amb les directrius europees; l'impacte dels fons europeus Next Generation a la regió, així com les pràctiques i polítiques que s'estan duent a terme per a fomentar totes aquestes qüestions, i la posada en comú d'exemples de bones pràctiques i aprenentatge.

La Ruta virtual va començar el 19 d’octubre i, arribarà a Catalunya el proper 5 de novembre amb el Webinar “Els reptes de la construcció sostenible a Catalunya”. Consulta aquí el PROGRAMA i INSCRIU-TE al webinar.

La Ruta virtual Construeix 2020+ és una acció interactiva totalment “eco”, neutra en carboni, ja que només emet el CO2 propi de l'allotjament web i de les diferents accions formatives que es realitzen en algunes de les parades.

El 17 de desembre, l'entitat paritària celebrarà a Madrid un esdeveniment híbrid (presencial i per streaming) de difusió final del projecte.

 

Iniciativa Build Up Skills

Al 2011, la Comissió Europea va posar en marxa Build Up Skills, una iniciativa estratègica en el marc del programa Energia Intel·ligent per a Europa (EIE), per a impulsar la formació contínua i la millora de competències dels professionals del sector de la construcció. L'objectiu final era augmentar el nombre de treballadors qualificats a tota Europa per a dur a terme rehabilitacions que ofereixin un alt rendiment energètic, així com edificis nous de consum d'energia gairebé nul. La iniciativa abordava les competències relacionades amb l'eficiència energètica i les energies renovables en tota mena d'edificis.

En la primera convocatòria -Pilar I (2011-2013)- van participar 30 països, i en la segona convocatòria -Pilar II (2013-2016)-, 21. A Espanya, la Fundació Laboral de la Construcció va ser l'entitat encarregada de coordinar aquesta línia estratègica, sota els projectes Build Up Skills Spain (Pilar I) i Build Up Skills Construeix 2020 (Pilar II). Aquest segon pilar es va focalitzar en la millora dels assoliments obtinguts del primer: dissenyar i implementar nous esquemes de qualificació i formació i actualitzar els esquemes existents.

La iniciativa Build Up Skills va continuar amb un tercer pilar, a través del capítol de competències de la construcció del programa europeu de recerca i innovació Horitzó 2020 (H2020 EE14 Construction Skills), amb l'objectiu de secundar i continuar desenvolupant sistemes de qualificació i formació multinacionals en diversos països, que continua coordinant l'entitat paritària, a través del projecte Construeix 2020+, del programa Horitzó 2020.

 

INSCRIU-TE al webinar del proper 5 de novembre “Els reptes de la construcció sostenible a Catalunya” Consulta aquí el PROGRAMA

 

Suscríbete gratis a nuestros boletines de noticias.

=

CLÁUSULA DE PROTECCIÓN DE DATOS:

  • Responsable del tratamiento: FUNDACIÓN LABORAL DE LA CONSTRUCCIÓN.
  • Finalidad del tratamiento: mantener al usuario informado sobre la actualidad de la FUNDACIÓN LABORAL DE LA CONSTRUCCIÓN y del sector de la construcción.
  • Legitimación: consentimiento del interesado.
  • Destinatarios: Sus datos no van a ser cedidos a terceros, salvo que exista una obligación legal. Sólo podrán ser tratados por colaboradores de la FUNDACIÓN LABORAL DE LA CONSTRUCCIÓN para la gestión de sus sitios web.
  • Derechos de los usuarios: ejercicio gratuito de derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición, limitación del tratamiento y portabilidad de los datos tal y como se describe en la información adicional. Puede consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en el siguiente enlace.

He leído y acepto la política de protección de datos.

Para no volver a recibir el boletín puedes darte de baja AQUÍ