900 11 21 21

L-J 9:00 - 19:00
V 9:00 - 15:00

2021, l'any en què la construcció consolida el seu paper impulsor dins de l'economia sent el sector que creix més, amb un augment del 4,7 %

La construcció es presenta avui com un sector més professional i inclusiu, amb grans oportunitats d'ocupació on desenvolupar una carrera professional

Noticia Cataluña
Fuente - Fundación Laboral de la Construcción

L'Observatori Industrial de la Construcció acaba de publicar el seu informe anual, on analitza la situació del sector durant els seus darrers dotze mesos examinant els principals indicadors sectorials i comparant-los amb anys anteriors. “La indústria de la construcció va consolidar el seu paper impulsor dins de l'economia, demostrant la seva força, solidesa i capacitat per fer front als reptes cojunturals en un context econòmic global advers. Queda demostrada la seva importància com a motor econòmic i generador d'ocupació dins de la crisi esdevinguda, essent un sector consolidat, "l'artífex del manteniment i dotació d'infraestructures, la creació d'habitatges i la rehabilitació per fer-los més eficients, sostenibles i confortables”, conclou el document.

Les xifres reforcen el paper impulsor de l'economia, ja que des del 2013 cada any augmenta el nombre d'empreses. A més, al 2021 va ser el sector que més creix en el nombre d'empreses, amb una pujada del 4,7 % (6.015 més que l'any anterior).

Així mateix, les xifres d'ocupació assolides el 2021 van ser ressenyables, mantenint respecte de l'any anterior un creixement constant a l'afiliació de treballadors/es a la Seguretat Social al sector a partir del març. Concretament, el nombre mitjà d'afiliats/des el 2021 va ser de 1.288.072, amb 55.564 treballadors més que el 2020, fet que va suposar un increment interanual del 4,5 % amb un increment del 2,7%.

En quant al nivell de contractació, les empreses del sector van realitzar un total de 1.143.408 contractes de treball durant el 2021, la qual cosa significa que el volum de contractació va créixer un 4,8 % en comparació am el 2020 , encara que va baixar un 7,8 % respecte al 2019. A més, al 2021, la temporalitat es va reduir, sent destacable respecte al 2019 (-12,5 %). Pel que fa a les ocupacions amb un nombre més gran de contractes al 2021, encapçala el rànquing l'ofici de Paleta, amb 334.589 contractes. Les que més han augmentat respecte al 2020 van ser Peons/es de les indústries manufactureres (17,9 %) i Peons/es d'obres públiques (11,4 %).

 

Només el 9,1% dels ocupats del sector són joves

Tot i les positives xifres d'ocupació del sector registrades al 2021, l'informe alerta que hi ha “amenaces” que afecten la productivitat i la competitivitat del seu teixit empresarial com l'envelliment progressiu. D'aquesta manera, el document explica que des del 2008, la població jove ocupada al sector, menor de 30 anys, ha passat de suposar el 25,2 % al 9,1 % el 2021, descendint més de 16 punts percentuals. Mentres que, la població ocupada de 55 anys i més, ha passat del 9,4% el 2008 a suposar el 19,1%, augmentant més de 9 punts.

“Aquesta situació posada de manifest en edicions anteriors d'aquest informe, no només suposa una preocupació per l'inadequat relleu generacional, sinó que podrien explicar, entre altres possibles qüestions, les dades de productivitat del sector, que no acompanyen el ritme de creixement de l'ocupació”, recalca l'informe.

D'altra banda, i comparant els sectors d'activitat des del 2014, s'observa que la construcció presenta els creixements més grans en el nombre de vacants sense cobrir, amb un augment del 67,3 % respecte al 2020. Malgrat això, els perfils demandats per les empreses del sector es corresponen amb perfils de formació mitjana, corresponents a Certificats de Professionalitat o Formació Professional reglada de Grau Mitjà.

En aquest sentit, l'objectiu prioritari del sector avui és transmetre a la societat com la construcció s'ha anat transformant en una indústria més professional i inclusiva, amb grans oportunitats d'ocupació on desenvolupar una carrera professional, bandejant prejudicis i percepcions allunyades de la realitat de l'activitat constructiva, que en aquests moments és més sostenible i digital.

 

Increments anuals en licitació i visats

En quant a la licitació d'obra pública, l'any 2021 va pujar a 23.648 milions d'euros, cosa que representa un increment del 68% respecte al volum licitat el 2020, i un 29,6% en relació amb el 2019.

Analitzant les dades històriques, el 2008 i el 2009, la licitació total estava a prop dels 40.000 milions l'any. Després de quatre anys de variacions negatives, al 2012 el volum de licitació s'havia reduït fins a una cinquena part. En els anys següents es van alternar baixades i pujades en la inversió d'obra pública, que apuntaven cap a un increment gradual. El 2021, la licitació va créixer fins a assolir el nivell més alt dels últims deu anys .

Així mateix, els visats autoritzats d'obra nova per a ús residencial el 2021 van assolir les 108.318 unitats, cosa que representa un increment de gairebé un 27% respecte als visats autoritzats el 2020. Aquesta xifra supera el nivell de visats registrats el 2019 en un 1,9% més.

Les obres de reforma van suposar el gruix del total de visats de rehabilitació, creixent sobre els concedits el 2020 (7,5 %) però sense assolir el nivell del 2019 (-4,7 %).

 

Ocupats de 60 anys al sector

En aquesta línia, l'Observatori Industrial de la Construcció també ha llançat una infografia sobre la “Població ocupada de 60 i més anys al sector de la construcció 2021”, que completa els resultats obtinguts a “l’Informe del Sector de la Construcció 2021” on es destaca que la majoria treballen a peu d'obra.

El col·lectiu de persones de 60 anys o més ocupades al sector el formen un total de 97.773 treballadors/es, fet que suposa un 18,5 % més en comparació amb el 2020. Les seves principals ocupacions són paletes, picapedrers, trossejadors, llaurants i gravadors de pedres (26,8 %), tots oficis a peu d'obra. En aquest sentit, es dediquen principalment a “Activitats de construcció especialitzada” (47,2 %) i “Construcció d'edificis” (44,9 %), segons informa l'Observatori Industrial de la Construcció que es basa en microdades de l'Enquesta de Població activa de l'INE. Per tipus de règim, el 59,8% són assalariats, o el que és el mateix 6 de cada 10 ocupats, el 40% són treballadors per compte propi, i el 0,1% restant correspon a una altra situació.

 

Consulta l'Informe sobre el Sector de la Construcció 2021, realitzat per l'Observatori Industrial de la Construcció de la Fundació Laboral de la Construcció.

 

Suscríbete gratis a nuestros boletines de noticias.

=

CLÁUSULA DE PROTECCIÓN DE DATOS:

  • Responsable del tratamiento: FUNDACIÓN LABORAL DE LA CONSTRUCCIÓN.
  • Finalidad del tratamiento: mantener al usuario informado sobre la actualidad de la FUNDACIÓN LABORAL DE LA CONSTRUCCIÓN y del sector de la construcción.
  • Legitimación: consentimiento del interesado.
  • Destinatarios: Sus datos no van a ser cedidos a terceros, salvo que exista una obligación legal. Sólo podrán ser tratados por colaboradores de la FUNDACIÓN LABORAL DE LA CONSTRUCCIÓN para la gestión de sus sitios web.
  • Derechos de los usuarios: ejercicio gratuito de derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición, limitación del tratamiento y portabilidad de los datos tal y como se describe en la información adicional. Puede consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en el siguiente enlace.

He leído y acepto la política de protección de datos.

Para no volver a recibir el boletín puedes darte de baja AQUÍ